Til forsiden
Udskriv siden

Boghandlere på Østerbro

Af Niels Erik Knudsen

 

I slutningen af 1800-tallet opstod Østerbro som bydel. Det begyndte med området omkring Lille Trianglen og fortsatte op mod Trianglen. Dette område blev bygget i perioden 1870 til 1890. Længere oppe ad Østerbrogade var der stadig marker. Med de nye bebyggelser fulgte også forretninger, bl.a. boghandlere.

 

I maj 1876 etablerede Emil Wiene boghandel på Østerbrogade 27. Folk i branchen syntes han var dristig og tvivlede på at det kunne gå. Året før var der 475 indbyggere i området. Men kvarteret voksede – det samme gjorde Wienes boghandel. I 1890 var der 3.145 indbyggere.

 

Allerede i 1884 fik Wiene en konkurrent. Edvard Baastrup åbnede boghandel på Østerbrogade 29 – lidt tættere på Trianglen end Wiene. I 1889 åbnede R.W. Mariboe på den anden side af gaden, ved søerne på Østerbrogade 54, en papirforretning. Den bliver i 1895 overtaget af Marius Gad – i familie med G.E.C. Gad i København – der var uddannet boghandler og han begyndte også at sælge bøger. Forretningen findes i dag som Bogladen ved Søerne.

 

Emil Wiene blev ikke gammel. Han døde i 1892 i en alder af 44 år. Hans enke førte forretningen videre med Frans Bielefeldt som bestyrer. Emil Wienes søn, Søren var gået i boghandlerlære og som 22 årig overtog han ledelsen i 1904 da Bielefeldt skulle overtage sin egen families boghandel, Bielefeldts Boghandel i Kronprinsensgade i indre by.

Som bogholder havde Wiene ansat forfatteren Gustav Wied. Wiene og Wied, der også var boghandleruddannet, kendte hinanden fra Wøldikes Boghandel, hvor de begge havde arbejdet før Wiene åbnede butikken på Østerbro. Wied blev forfatter, men kunne de første år ikke leve af det så derfor fik han job hos sin gamle kollega.

 

Søren Wiene blev en meget aktiv mand indenfor bogbranchen, samtidig med at han udviklede sin forretning. I 1892 flyttede han over på den anden side af gaden i nr. 48 (senere nr. 70). I 1910 flyttede han igen over gaden til nr. 23 (Hjørnet af Ryesgade og Østerbrogade. Han var formand for Københavns Boghandlerforening i flere perioder og aktiv indenfor uddannelsen af boghandlere, bl.a. som formand for Boghandlerfagskolen.

I slutningen af 1890’erne bliver Østerbrogade bebygget  på Olsens Enkles tidligere frømarker. Den første boghandler der etablerede sig nord for Trianglen var Jens A. Frederiksen, der et par år tidligere havde overtaget en boghandel på Sølvtorvet. I 1901 åbnede han en filial på Østerbrogade 104. Det gik godt på Østerbro – knap så godt på Sølvtorver. I 1905 lukkede han Sølvtorvet og gjorde forretningen på Østerbro til hovedforretningen. Den bliver i 1931 overtaget af Morten C. Nielsen. Han drev den indtil 1971 hvor hans søn overtogr. Den lukkede 1974.

 

På Lille Trianglen åbnede Otto Grøn boghandel i 1899. Han var formand for Københavns Boghandlerforening 1905-11. Forretningen kørte frem til 1955 hvor den lukkede, og lokalerne bliver overtaget af Poul Strube, der drev både boghandel og forlag med speciale i bøger om det overnaturlige og okkulte. Strube døde i 1991. Hans enke, Jonna Strube fortsatte, men flyttede til Rødovre i 2000.  Hun døde i 2002 og boghandelen lukkede. Forlaget blev fortsat af en medarbejder, Louise Wiboltt, der senere flyttede det til Sverige.

 

I 1907 overtog Ragnar Baggesen Marius Gads Boghandel ved søerne (Bogladen ved Søerne). Baggesen drev forretningen i 37 år og var en aktiv mand både på Østerbro og i faglige kredse. Han var bl.a. medlem af bestyrelsen for Københavns Boghandlerforening og Østerbro Kammermusikforening. Han var også sangskriver og skrev under navnet Bi-Ba-Bu utallige sange til festlige lejligheder i boghandlerverdenen.. Hans søn, Ole Baggesen blev boghandler i Virum og Oles søn Lars Baggesen blev også boghandler og har i mange år været leder af bogafdelingen i Bog & idé i Amagercentret. Han bor på Østerbro.

 

Efter 1. Verdenskrig er Østerbro vokset og flere boghandlere etablerede sig i området, bl.a. Astrid Larsen der åbnede boghandel på Østerbrogade 148 i 1923. Den blev i 1961 overtaget af Per Olesen. Han flyttede i 1993 til Østerbrogade 200 og 1998 blev forretningen overtaget af hans søn, Jørgen Balle Olesen. Han driver også internetboghandelen, saxo.com, der blev Danmarks største netboghandel.

 

I 1940 åbnede Poul Carit Andersen Østerbro Boghandel og Forlag på Østerbrogade nr. 84. Allerede tre år senere besluttede han at han kun vil være forlægger, og flyttede til indre by, hvor Carit Andersens Forlag blev et af de større, især på krimiområdet med udgivelser af Simenon og Agatha Christie. Boghandelen blev overtaget af Trygve Mæhle, der havde drevet boghandel i Brædstrup i Jylland. Ifølge Trygve Mæhles søn, Lasse Mæhle kom der næsten ingen kunder og på en cykeltur sammen med vennen, Martin Kjær Nielsen, der arbejdede i Magasins bogafdeling, til Herlev og Ballerup, blev de enige om at her ville være gode muligheder for en boghandel. Martin Kjær Nielsen sagde: ”Jeg tager Herlev” og han blev boghandler i Herlev. Trygve Mæhle sagde: ”Så tager jeg Ballerup” og han åbnede Ballerup Boghandel, hvor hans søn Lasse Mæhle overtog i 1979 og hans datter, Lisbeth Mæhle overtog i 2009. Forretningen i Ballerup lukkede i 2012. Østerbro Boghandel blev solgt til Helge Bach.

 

Det var ikke kun på Østerbrogade der opstod boghandlere. Også på Strandboulevarden, Classensgade og Nordre Frihavnsgade blev der etableret boghandlere. Senere fulgte ydre Østerbro også med. I Nordre Frihavnsgade startede Erik Greiser boghandel i 1937. Den blev i 1974 overtaget af Mogens Tarp, der drev den sammen med sin kone, Lis Tarp. De overdrog forretningen til deres søn, René i 2001 og efter at have udvidet med en papirforretning og en kontorforsyning driver de i dag tre forretninger i Nordre Frihavnsgade.

 

Ragnar Baggesen overdrog i 1939 forretningen ved søerne til Erik Halkier der drev den de næste 47 år indtil Ib Schierbeck overtog den i 1986 og moderniserede. Den ejes og drives i dag af Kristian Krøyer.

 

Da Emil Wiene startede sin boghandel i 1876 var han den første boghandler på Østerbro. I år 1900 var der fire. Da Emil Wienes søn, Søren Wiene døde i 1966 var der 23 boghandlere på Østerbro. I dag er der tre – fire hvis vi regner saxo.com med.

 

Se alle boghandlere på Østerbro

 

Se flere artikler