Til forsiden
Udskriv siden

Ny bog om Jørgen Munch Christensen

Ny biografi om den kendte Vejle-boghandler Jørgen Munch Christensen, der ud over at være en dygtig og flittig boghandler også var så meget andet. Han var debattør, modstandsmand under krigen, byrådspolitiker, organisationsmand og til sidst i karrieren drev han et af Danmarks fineste antikvariater. Bogen er skrevet af historikeren Poul Porskær Poulsen.

Af Niels Erik Knudsen

Boghandleren
I 1934 kom Jørgen Munch Christensen som 16 årig i boghandlerlære hos W. Dylmer på Skt. Pauls Kirkeplads i Århus. Han blev udlært i 1938 og fortsatte et års tid som medhjælper hos Dylmer, inden han 1. april 1939 blev ansat i C. Neumanns Boghandel i Vejle. Forretningen var året før blevet overtaget af Eigil Knudsen. Jørgen Munch Christensen overtog forretningen i 1947 og drev den frem til 1998 hvor han solgte til G.E.C. Gad. I de mere end 50 år han drev Munch-Christensens Boghandel, gjorde han den til en af landets bedste boglader.

Modstandsmanden
Under besættelsen var Eigil Knudsen aktiv i modstandsbevægelsen og måtte i 1944 gå under jorden. Det resulterede i Schalburgtage mod forretningen. Frem til befrielsen styrede Jørgen Munch Christensen forretningen samtidig med at han selv tog aktivt del i modstandskampen. Han skrev til ”Frit Danmark” og var med til både at trykke og distribuere bladet. Samtidig var han hovedkraften bag det lokale illegale blad, ”The Man in the Street”, der skrev om lokale forhold og hængte de lokale stikkere ud.

Politikeren
Jørgen Munch Christensen interesserede sig for politik hele livet. I 1958 blev han opfordret til at stille op ved kommunalvalget for Det Konservative Folkeparti og han sagde ja, på betingelse af at han kom så langt ned på listen at han ikke ville blive valgt, da han samtidig sad i bestyrelsen for Den danske Provinsboghandlerforening og lagde et stort arbejde der. Ved valget i 1962 stod han øverst på listen og var i gang med at trække sig ud af bestyrelsesarbejdet i Den danske Provinsboghandlerforening, der var i gang med at fusionere med Københavns Boghandlerforening og blive til Boghandlerforeningen. Munch Christensen blev valgt til kommunalbestyrelsen i Vejle, hvor han sad frem til 1974 – de sidste fire år som viceborgmester.

Forfatteren
Som ganske ung overvejede Jørgen Munch Christensen at blive journalist. Allerede mens han gik i skole, skrev han kronikker til forskellige aviser. Under besættelsen skrev han for den illegale presse og senere skrev han også indlæg i både Bogmarkedet og Boghandleren. Allerede i 1945 skrev han bogen om besættelsestiden i Vejle, ”Undergrunden i Vejle”. I 1974 kom erindringsbogen, ”Blandt brave borgere i Vejle”.

Antikvarboghandleren
I 1982 oprettede Jørgen Munch Christensen et antikvariat på 1. salen i forretningen. Det blev i 1989 udvidet med 220 m2. Gennem årene blev det et af Danmarks fineste og største antikvariater. Da G.E.C. Gad i 1998 overtog boghandelen fortsatte antikvariatet, men på grund af svigtende helbred måtte Jørgen Munch Christensen lukke det i april 2003. Jørgen Munch Christensen døde 8. januar 2004. Allerede i 1957 havde han og hans kone, Bodil testamenteret deres formue til oprettelse af Bodil og Jørgen Munch Christensens Kulturlegat, der bl.a. uddeler penge til boghandlere, boghandlermedhjælpere og handelsskoleelever. Derudover indeholder legatet også en debutantpris til nye skønlitterære forfattere.

Med ”Boghandleren” giver Poul Porskær Poulsen et nuanceret billede af en stor personlighed og en dygtig boghandler. Bogen er flot sat op med mange gode billeder. En del af illustrationerne stammer fra Jørgen Munch Christensens eget arkiv, der i dag findes på Vejle Stadsarkiv. Desuden er der en række nye billeder fra antikvariatets lukning taget af Kirsten Lehd. Det er anden gang en boghandler i Vejle får sin egen biografi. Den første var Andreas Dolleris med Viggo Madsens bog ”Andreas Dolleris. Et liv i arbejde” fra 1930.

Poul Porskær Poulsen: Boghandleren, 104 s. Byhistorisk Forlag, Vejle, 2013.